Open Menu Close Menu
Works Exhibitions Snapshots Bio More > ☰ English | Ελληνικά
Book cover for a Greek novel - Εξώφυλλο βιβλίου

Tap to get full-size image

Book cover for a Greek novel

Captive of the 7 Dwarfs, a novel by Nassos Lanaras. Sideris Books, publishers, Athens 2019. ISBN 978-960-468-246-1

Εξώφυλλο βιβλίου

Αιχμάλωτος των 7 Νάνων, του Νάσου Λαναρά. Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, Αθήνα 2019. ISBN 978-960-468-246-1

Yiannis Karapanos 2019
Acrylic on canvas 80 x 60 cm (31.5 x 23.6 inches)

A cold winter night, the painter Iraklis Komninos, with difficulty managed to arrive in an isolated cave in Varasova, a rough, inhospitable mountain somewhere in southern Etolia. There, where for over 20 years, the blind ascetic elder Michael had set up his hermitage, he cynically tells him that he will kill him.

He begins to explain to him the reasons for which he will commit the crime, through the narrative of his life, which includes six other murders. His story begins in the 1950s and is the passage of his bourgeois family in time.

With an epic, cosmopolitan, gloomy and existential narrative, he guides the ascetic and the reader into his personal hell that began in childhood.

Step by step he presents seven different stories of people, converging into one, and which pushed him into despair, destruction, and ultimately crime.

They all have as a starting point a tortuous and unholy secret that haunts the relationship with his father.

In his blurred mind, death seems like an ideal solution, linked to a nightmare that troubles him in the nights. This is how a relay of murders kicks off and he aims to complete it with the assassination of the elderly ascetic.

As a passionate painter, he does not fail to give a visual brushstroke when he kills someone, staging the crime scene as an ... inanimate art object. A "tableau mort", inspired by the works of famous of painters.

"...Our deeds acquire the value that we give them, otherwise they remain insignificant in the eyes of others .."

Ένα κρύο χειμωνιάτικο σούρουπο, ο ζωγράφος Ηρακλής Κομνηνός, φτάνει δύσκολα σε μια απομονωμένη σπηλιά, στην Βαράσοβα, ένα τραχύ αφιλόξενο βουνό κάπου στην νότια Αιτωλία. Εκεί έχει το ασκητήριο του για πάνω από 20 χρόνια, ο τυφλός γέροντας Μιχαήλ και του ανακοινώνει κυνικά ότι θα τον σκοτώσει.

Αρχίζει να του εξηγεί τους λόγους που θα διαπράξει το έγκλημα, μέσα από την αφήγηση της ζωής του, η οποία περιλαμβάνει άλλους έξι φόνους. Η ιστορία του ξεκινά την δεκαετία του '50 και είναι η πορεία της μεγαλοαστικής οικογένειάς του μέσα στον χρόνο.

Με μια περιγραφή επική, κοσμοπολίτικη, ζοφερή και υπαρξιακή, ξεναγεί τον ασκητή και τον αναγνώστη στην προσωπική του κόλαση που ξεκίνησε στα παιδικά του χρόνια.

Βήμα βήμα μας παρουσιάζει επτά διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων που συγκλίνουν σε μία και τον έσπρωξαν στην απελπισία την καταστροφή και εν τέλει το έγκλημα. Όλα έχουν αφετηρία ένα βασανιστικό ανίερο μυστικό που στοιχειώνει την σχέση με τον πατέρα του.

Στο θολωμένο του μυαλό, ο θάνατος μοιάζει ιδανική λύση, συνδεδεμένος με έναν εφιάλτη, που τον ταλαιπωρεί τα βράδια. Έτσι ξεκινά μια σκυταλοδρομία φόνων και έχει σκοπό να την ολοκληρώσει με την δολοφονία, του ασκητή γέροντα.

Ως παθιασμένος ζωγράφος, δεν παραλείπει να δώσει την εικαστική πινελιά όταν σκοτώνει κάποιον, σκηνοθετώντας τον χώρο του εγκλήματος ως ένα...άψυχο έργο τέχνης. Ένα tableau mort, με πηγή έμπνευσης διάσημα έργα ζωγράφων.

''... Οι πράξεις μας αποκτούν την αξία που εμείς τους δίνουμε,διαφορετικά παραμένουν ασήμαντες στα μάτια των άλλων..."
Become a Patron!

Copyright © 2019 Yiannis Karapanos (all rights reserved)